Många hoppfulla författare undrar varför det kan ta flera månader innan vi på Förlaget Nålsögat läser deras manus. Vi brukar säga att det beror på att vi får in så många manus. Visst stämmer det, men det är inte hela sanningen. Tyvärr är hela sanningen jobbig att höra för många författare, men vi tror att ärlighet är bäst och har därför sammanställt den här guiden.
Mottagning av manus
Man skulle kunna tro att inget är enklare än att ta emot några manus. ”Det är bara att sätta upp en e-postadress, och läsa manusen som kommer in.” Då ska man minnas att mer än 80 % av alla inskickade manus:
- hamnar i skräppostmappen eftersom de ser ut precis som spam: de är skickade från en anonym avsändare (i stil med sandra896754@hotmail.com) med felstavade rubriker som lovar guld och gröna skogar
- skickas till fel adress på förlaget (vår revisor läser visserligen böcker, men har inte jättebra koll på vilka böcker vi ger ut)
- är i något konstigt format som vi inte kan öppna (vi visste inte ens att man kunde skriva bokmanus i 3D-programvara)
- kräver ett lösenord som skickas från ett annat e-postkonto
- består av 300 separata dokument med en eller ett par sidor i varje och mycket vaga instruktioner om i vilken ordning de ska läsas
- saknar ett bifogat manus
Och då har vi inte pratat om hur många som fortfarande skickar pappersmanus till vår fysiska adress (som råkar befinna sig på andra sidan stan) tvärtemot våra instruktioner.
Eller de författare som är övertygade om att vi tänker stjäla deras manus och därför inte vågar skicka sitt manus till oss, men ändå, på något sätt tror att vi ska anta manuset osett.
Sortering av manus
Det är inte alla författare som vet att manusen sorteras innan de läses. Den sorteringen placerar alla manus i en av åtta högar:
- de som är inskickade utan att veta vilket förlag vi är (vi önskar dig såklart lycka till med din översikt över halländska sjökartor, men den skulle sticka ut bland våra IT-handböcker och vi har ingen aning om vilka som skulle köpa din bok eller hur vi når de läsarna)
- de som består av fler än 700 sidor tättskrivna textsidor utan styckeindelning och kommatering
- de som det över huvud taget inte går att tjäna några pengar på (oavsett hur bra dina rim är, finns det tyvärr ingen marknad för IT-handböcker på alexandrin)
- de som det skulle ta för lång tid att skriva om (du kanske har den tiden att lägga på projektet, men vi har andra klienter också, och du vet, fritid…)
- de som har korrekturfel
- de som börjar med att huvudpersonen vaknar med ett ryck
- de som är för bra (som ditt manus)
Den åttonde högen är reserverad för redan utgivna författare, kändisar och skandalomsusade figurer. Om det skulle råka vara tomt i den högen, kan något annat manus råka slinka med.
Tyvärr är det inte många på förlaget som tycker att det är så roligt att jobba med sortering av manus, jämfört med att upptäcka nästa stjärnskott, att vara redaktör åt våra framgångsrika författare eller att vara på bokmässan och mingla med kändisar, så sorteringen tar därför längre tid än vad vi skulle vilja att den gjorde. Om du vill skynda på det steget, erbjud dig gärna att sortera manus. Våra sorterare är de oomsjungna hjältarna på Förlaget Nålsögat.
Första läsningen av manuset
Vi vet att det finns en myt om att förlag bara läser de tio första sidorna, men vi läser alla manus från början till slut. Våra läsare är dock enbart människor (utom Albert). Därför tar det ett tag att läsa varje manus. Det beror bland annat på:
- att vi vill vara noggranna
- distraktioner på kontoret (men vi vill absolut inte ta bort Byxlösa onsdagar)
- distraktioner utanför kontoret (vi kan inte rå för att vi har hamnat precis mittemot träningslokalen för Svenska Stuntgruppen)
- distraktioner från författarna (för varje fråga måste vi börja om läsningen från början)
- vår VD:s mamma som kommer upp med bakelser varje måndag och torsdag och allmänna flaggdagar
- att vi tappar bort oss efter varje fika
- att vi följer Socialstyrelsens rekommendationer om regelbundna rörelsepauser och att det tar så lång tid att sätta upp pingisbordet
- att manusen är så långa och omständliga
- att texterna är så tråkiga
Vi uppskattar därför korta till medellånga manus utan några tråkiga delar.
Manusgruppen
Att fatta beslut om att refusera eller anta ett manus är ett jobb som kräver fingertoppskänsla. Eftersom vi på Förlaget Nålsögat inte har någon sådan, beslutar vi om all utgivning i en manusgrupp. Där sitter personer med olika färdigheter och bakgrunder. Vi har till och med en gruppdeltagare som bor utanför tullarna (våren 2011).
Det finns många faktorer som gör att beslutet kan ta tid:
- vi har svårt att bestämma oss för vem som ska föra anteckningar under mötena sedan Helena slutade (hon hade väldigt vacker handstil)
- vi tror på att allas röster behöver komma fram, men sedan har alla inte läst manuset och vill enbart ha en kort resumé, och inser sedan att den korta resumén inte täckte alla aspekter och frågar därför efter mer och mer information
- vissa manus är starka inom en del men saknar mycket i en annan del (tips: skriv böcker som ligger på en jämn och hög kvalitet!)
- det är svårt att prata med bakelser i mun
- efter en timmes möte blir det väldigt lite syre i vårt grupprum
- många i manusgruppen har ett allvarligt beroende av TikTok och är rädda att missa viktiga uppdateringar
- vi vill inte göra någon författare ledsen
Antagning
Att ge ett positivt antagningsbesked är svårare än vad man tror. Å ena sidan är det förstås roligt att få berätta för en person som har ägnat flera månader eller år av sitt liv att dess drömmar ska gå i uppfyllelse. Å andra sidan vill vi inte att författaren ska få en bild av att vi är intresserade av författaren i sig utan bara hur snabbt denne kan skriva om boken så att den faktiskt går att ge ut, och helst utan att vi ska behöva lägga så mycket tid på det. Det är lätt hänt att förläggaren i mötet med den överlyckliga författaren glömmer bort att ge de praktiska instruktionerna, något som kan ge intrycket att manuset var bra redan från början. Därför ägnar vi mycket tid åt att träna våra förläggare att hitta den optimala balansen mellan att dras med i författarens lycka och att spänna fast piskan över författarens rygg för snabbt.
Därtill har många på förlaget telefonskräck och svårigheter att formulera sig i mejl.
Vår förhoppning är dock att det aldrig ska dröja mer än nio månader från inskick till ett svar. Välkommen med ditt manus!